SOHBET - CHAT

http://yarisma.hurriyet.com.tr/images/banner.gif" style="font-size: 11px; width: 377px; font-family: arial; height: 46px;" onclick="focus();select();" name="http://yarisma.hurriyet.com.tr/images/banner.gif" rows="3" cols="14">

http://yarisma.hurriyet.com.tr/images/banner.gif" style="font-size: 11px; width: 377px; font-family: arial; height: 46px;" onclick="focus();select();" name="http://yarisma.hurriyet.com.tr/images/banner.gif" rows="3" cols="14">

24 Ocak 2008 Perşembe

AŞURE

Aşure benim en sevdiğim tatlılardan biridir. Eşimde bayılır. Öncelerden annem aşure ayı olmasa bile çok "nolur nolur" dersek yapardı. Ama artık yalnızca aşure ayından Aşure ayına yapıyoruz. Çünkü çok kilo alıyoruz. Bizim evde mümkün olduğkadar kızartma,pasta,börek,çörek ve tatlı ürünleri yapmak yasak ve bunların hepsi çok sevdiğim şeyler. Gel de dayan bunları yememeye. Ama neyseki aşure ayı geldi gözümüz ve karnımız bayram etti. Tarif tamamen anneme ait. Ellerine sağlık harkulade olmuştu. Onun üzerine ahçı tanımıyorum. İsteyipte yapamayacağı hiç bir şey yok. Yeterki istesin. Ama artık çabuk yoruluyor. Dayanamıyor uzun süre mutfakta durmaya. İçli köfte,yuvarlama ve bilimum Antep yemekleri konusunda muhteşemdir. Kandırabildikçe yaptıracağım Antep yemeklerinden.
Lafı fazla uzatmadan geçelim annemin aşure tarifine:

MALZEMELER:

1 kilo aşurelik bugday(geceden ıslatılmış)
1/2 kilo fasulye (geceden ıslatılmış)
1/2 kilo nohut (geceden ıslatılmış)
1/2 kayısı(geceden ıslatılmış)
1/2 üzüm (geceden ıslatılmış)
3 elma
3 portakal kabuğu
3 kilo şeker
1 tabak fındık
1 tabak nar tanesi
1 tabak toz antepfıstığı
1 tabak dövülmüş ceviz
1 avuç pirinç
1 avuç kırmızı mercimek

YAPILIŞI:

Geceden ıslatılan nohut, fasulye ve buğday teker teker pişirilir. Buğday piştikten sonra kapağı kapatılıp bir kenara bırakılır.İyice açılması için. K ayısılar şerit şerit doğranır. Sonra büyük bir tencereye fasulye, nohut,buğday alınır ve üzerine suyu eklenir.Kaynatılır. Üzüm, kayısı,elma doğranıp içine atılır. Pirinç ,kırmızı mercimek, portakal kabuğu rendesieklenir.iyice kaynatılır.En son şekeri koyulur ve kaynatılır. Şeker koyulmadan bütün malzemeler iyice pişirilir. Yoksa malzemeler sertleşir. Aşure pişince kapağı kapatılır. biraz dinlendirilir. 5 dakika sonra kapağı açılır. Kapaktaki su buharı bütün eve serpilir(bereket için).Sonra kaselere alınıp üzeri süslenir
NOT: Evdeki bakliyatlardan en azından içini bir avuç atarsanız evin bereketi artar derler. börülce ,bakla vs...gibi

11 yorum:

SOFRAM dedi ki...

Fulyacım, allah kabul etsin canım, anneciğinin de ellerine sağlık,annenin yaptığı güzel yemekleri sayende bizler de öğreniyoruz, teşekküerler canım. Aşure de muhteşem görünüyor, bu aşurede yenmez mi hani, ben de çok seviyorumn aşureyi, ama yine de diğer hamurlu tatlılara göre daha sağlıklı ve besleyici, sizlere afiyetler olsun, sevgilerimle öpüyorum canım...

Adsız dedi ki...

mmmmmmmm görüntüsü bir harika olmus kimbilir tadi nasildir, ne iyi etmiste bana iki kase ayirmissin, nasilda bilmissin? tesekkürler bitanem, bugün baska lezzet tadmaya gerek kalmadi sayende, ellerine saglik canim.

Adsız dedi ki...

selam..allah kabul etsin canım.eline saglık .sevgilerimle..

Betül İnce dedi ki...

Sevgili Fulya,

Aşure çok güzel görünüyor, annenin ve senin ellerinize sağlık.

Sevgilerimle.

made in funda dedi ki...

canım kusura bakma nolur ancak gelebildim.kızımla ikimiz hasta olduk biraz.onunla uğraştım okuldan geldikten sonra.aşuren nefis ötesi olmuş.diyebilirim ki gördüğüm en güzel aşure.canım.bir tabak alayım eline sağlık..

Aymen dedi ki...

ayy ne güzel süslemişsin fulyacım, ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

CANIM TARIFIN ETKINLIK SAYFASINDA ALMIS ARKADASIMIZ YAYINLAMIS SIMDI GÖRDÜM CANISIIII:)))

Adsız dedi ki...

selam canım,
anneciğinin ellerine sağlık ben de bayılırım aşureye ama bu yıl aynı korkudan yapmadım...diyetteyim ve aşure de en sevdiğim tatlıdır...biliyorum adım gibi eminim aşure yapsam diyet miyet kalmaz...o yüzden yapmadım...salı günü misafirlerim gelecek onlara yapacağım ve herkese dağıtacağım için bitecek ve heh heh ben de yiyemeyeceğim....hesabım öyle bakalım...
canım simyacıyı ben de yıllar önce okuyup çok beğenmiştim, paylaşıp hatırlatığın için de ayrıca teşekkürler

Adsız dedi ki...

fulya cığım,
diğer bloga da yorum bırakmışsın sağolasın beni yalnız bırakmadığın için ...spotta kendimi çok yalnız hissediyordum, sayenizde biraz neşelendim...işte bu yüzden blogcuyu tam bırakamıyorum...:)))
gidersem kimse gelmeyecek gibi geliyor sanki:)))
öptüm canım sevgiler

Saliha dedi ki...

merhaba ..mınık pastalar yetmedı asure almaya geldım..annecıgının ellerıne saglık..anne elı degınce sankı sıhırlı degnek degıyor....
sevgılerımle..

Yaren dedi ki...

Ne kadar harika görünüyor,cok begendim.Asureyi cok severim.Annem asure zamanlari asure yapar,özelligi olsun diye.Ama ben arasira yaparim.Böyle güzel lezzeti yilda bir kere yemek ayip olur:))))bekletmemek lazim asureyi.Ellerine saglik canim ,tabiki annecigininde.SEvgilerimi biraktim.