SOHBET - CHAT

http://yarisma.hurriyet.com.tr/images/banner.gif" style="font-size: 11px; width: 377px; font-family: arial; height: 46px;" onclick="focus();select();" name="http://yarisma.hurriyet.com.tr/images/banner.gif" rows="3" cols="14">

http://yarisma.hurriyet.com.tr/images/banner.gif" style="font-size: 11px; width: 377px; font-family: arial; height: 46px;" onclick="focus();select();" name="http://yarisma.hurriyet.com.tr/images/banner.gif" rows="3" cols="14">

9 Ocak 2008 Çarşamba

GÜVEÇTE ANTEP USULU TÜRLÜ

Bu türlü Gaziantep'te çok yapılan bir türlü çeşididir. Ama Gaziantep'te bu türlü daha çok dışarıda her şeyi ile hazırlanır.Eve öyle gelir. Evin bir ferdi kasaba gider ve kaç kişilik türlü olacağını belirtir.Gerisini kasap halleder.Güvece herşeyiyle hazırlar.Eti, sebzesi, yağı,soğanı ,patatesi herşeyi kasapta vardır. Hazırladığı güveç, tava, lahmacun her neyse onu hemen yanında bulunan taşfırına pişirmeye verir. Pişen güveci kasap alır çırağıyla şipariş veren kişinin evine dediği saatte sıcak olarak gönderir. Gaziantep'e giden varsa bilir belki eski semtlerin çoğunda kasabın yanında taşfırın vardır. Bu fırınlar antep tırnaklısı,kübban ekmek,açık ekmek(lavaş) gibi ekmeklerin yanında evden gönderilen pide ve lahmacun içlerini,yemekleri de pişirirler. Bu konuda Gaziantep kadınları rahat ederler. Size ilerleyen günlerde lahmacun içi,değişik pide içleri ve hamurlarını da tarif edeceğim. Kart okuyucumda sorun çıktı çektiğim resimleri bilgisayara aktaramıyordum. Ama sorun halledildi artık daha çok yemek tarifi yazacağım. Hepinize iyi günler.

Bu sırada daha aralarına katılamadım ama YAREN ve AYNUR'un kahvesi açıldı.Beni davet ettiler ama işlerimin yoğunluğundan sadece şöyle bir göz attım çok sıkı bir muhabbet vardı. Kolay gelsin.


Tarife geçelim.


MALZEMELER:


1/2 kilo kuzu eti

2 adet patlıcan

2 adet kabak

2 adet iri patates

250 gr taze fasulye

4 adet domates

4 adet sivribiber

2 kaşık antep biber salçası

2kaşık antep domates salçası

2 iri boy soğan

5 diş sarımsak

2 yada 3 parça kuzu kemiği

tuz,karabiber

antep pul biberi

kekik

2subardağı su

1su bardağı sıvıyağ




YAPILIŞI:

Bütün malzemeler küp küp doğranır. Güvece ilk önce kuzu kemikleri sonra kuzu etleri ,yemeklik doğranmış soğan,sarımsak,fasulye,kabak,patlıcan,patates sırasıyla konur. Sıraları önemlidir çünkü en geç pişen en alta konur. Siribiber ve domateste en üste konur.

Bir başka kabın içine salçalar,baharatlarve sıvıyağ koyulur 2 bardak su ile sos haline getirilir. Güvecin üstüne dökülür. Güveç folyo ile iyice kapatılır.Fırından çıkınca iyice karıştırılıp sevis yapılır.