SOHBET - CHAT

http://yarisma.hurriyet.com.tr/images/banner.gif" style="font-size: 11px; width: 377px; font-family: arial; height: 46px;" onclick="focus();select();" name="http://yarisma.hurriyet.com.tr/images/banner.gif" rows="3" cols="14">

http://yarisma.hurriyet.com.tr/images/banner.gif" style="font-size: 11px; width: 377px; font-family: arial; height: 46px;" onclick="focus();select();" name="http://yarisma.hurriyet.com.tr/images/banner.gif" rows="3" cols="14">

11 Mart 2008 Salı

YOĞURTLU ÇORBA

Bugün size tarif edeceğim çorba bizim evde çoluk çocuk çok sevilen bir çorba. Kızım ek besinlere ilk başladığında pek yiyemiyordu. Pirinçler ağzına gelince midesi bulanıyordu. Ama şimdi gönlü olursa çok rahat yiyor. Ben bu çorbayı iki türlü yapıyorum. Birisi çok koyu neredeyse pilava yakın olan babam için. Benim kendi evimde yaptığım ise daha sulu Ama özlü olanı. Yani ne du su olacak ne pilav gibi. Bu babam için yaptığım usul. Ölçüleri azaltıp çoğaltmak sizin elinizde. Ama benden tavsiye sakin yoğurdunu az kullanmayın. Yoğurt hem çok vitaminli hemde lezzet veriyor. Bu çorba evde kalmış pilav yada buğdaylada çok güzel oluyor ve benim bildiğim buğdayla pişenine "lebeniye" deniyor. Birgün size buğyla pişenininde tarifini veririm. Bir tavsiye daha vereyim. Süzme yoğurtla yaparsanız hem yoğurt tadı daha yoğun ama ekşimtrak olmuyor, hemde yoğurt kolay kesilip sulanmıyor. Çünkü yoğurtun içindeki o sarı hafif acı suyu süzerken altta kalıyor. Yoğurtlu yemekleri mümkün olduğunca süzme yoğurtla yaparsanız tadı daha güzel olur.







MALZEMELER:


100 gr kıyma
1/2 su bardağı pirinç
1/2 haşlanmış nohut
1 litre et suyu
tuz


yoğurt için:


250 gr süzme yoğurt
1 yumurta
2 kaşık un
1 bardak et suyu

süslemek için:


sade yağ
nane,karabiber


YAPILIŞI:


İlk önce ocağa konulan tencereye pirinç ve et suyu ilave edilir. Pirinçler iyice açılana kadar pişirilir. Ayrı bir tencereye yoğurt, yumurta, un ve etsuyu alınır. İyice çırpılır. Hiç pütür kalmaması gerekir. Ocağa alınır ve karıştırılarak kaynatılır. Eğer çok koyu olursa pirincin et suyundan ilave ederseniz yoğurdun kesilmesine de engel olmuş olursunuz. Hafif kaynayan yoğurt yavaş yavaş karıştırarak pirinçli et suyuna ilave edilir. Öylede bir taşım kaynatılır ve tuzu ilave edilir. İsteyen bu aşamada çorba koyu ise kaynar su ilave edebilir. Bir tavada yağ, nane ve karabiber yakılır. Çorba tabağa konur üzerine naneli yağ ile süs yapılır.

14 yorum:

Betül İnce dedi ki...

Fulya'cığım,

Sana da bu güzel bahar sabahında günaydın.
Çorban çok güzel, et ve etsuyu olunca daha da lezzetli oluyordur. Ellerine sağlık.
Ben de sana güzel günler diliyorum.

Sevgilerimle.

made in funda dedi ki...

çorbana bayıldımmmm.eline sağlıkk.

. dedi ki...

CANIMMM BEN BLOGCU BLOGUMU YENIDEN DÜZENLEMEKTEN,TARIFTE EKLEYEMEDIMMMM,ZIYARETEDE CIKAMADIM 3 GÜNDÜR.
SÜKÜR SIMDI BITTIIIII:)))
BAKSANA SEN MIS GIBI CORBA EKLEMISSIN,ÖYLEDE GÜZEL GÖRÜNÜYORKI ANLATAM.BENDE SIMDI MUTFAGA GIRECEGIM,AKSAM YEMEGI ICIN MASA HAZIRLANACAK TATLIMMMM.
BU GÜNLÜK YENI TARIF YOK CANIM:))))

anneminkizıyim dedi ki...

Merhaba canim yogurt corbasi harika olmus ellerine saglik, ama bizde yani Kiliste Lebeniye, nohulu ve etli, pirinc corbasina denir. Bugdayli degildir
sevgiler...

NİLÜFER dedi ki...

Merhaba Fulyacığım çorban nefis görünüyor.Eline sağlık.

akasyakokusu dedi ki...

hımmm fulyacım eline sağlık..sıcacık soğumadan çabuk içeyim..elceğizlerine sağlık...

Adsız dedi ki...

Fulyacım:
ne kadar harika bir çorba olduğunu biliyorum,bayıldımmm ellerine sağlık

sarımutfak-hande dedi ki...

fulyacın yorum için teşekkürler.ellerine sağlık senin çorbanda harika olmuş.yine beklerim
sevgiler
öptüm

Adsız dedi ki...

canım emeğine sağlık
harika olmuş
bende pasta etkinliğine
tarif verdim beklerim canım

Adsız dedi ki...

mmmmmmmm hastalara sifa, dertlilere deva bir corba bu hayatimmmm ellerine saglik...

baharhabercisiyim.blogcu.com

hdidem95 dedi ki...

canım yaa ne güzel bir görüntü bizde ailecek çok severiz ellerine sağlık sevgiler

Bir Anne dedi ki...

oooh, oyle nefis anlatmissin ki Fulya, cok fena canim cekti, napcaz simdi?:))) ellerine saglik canim, ben bayilirim yogurtlu corbaya, hele ki suzme yogurtla yapilmissa.
Ve eminim bu ayrintili tarifin cok hanimin isine yarayacaktir, ben ilk evlendigimde, acemilik iste, Boyle ayrintili bir tarif arardim hep, yogurt kesilirdi genelde de:), ne cok uzulurdum ama:(((

. dedi ki...

CANIMMM CAYDA VARRR KAHVEDE VARRR HATTA O GÖRDÜGÜN KESILLMIS DILIM HARIC BÜTÜN TART HALA MUTFAKTA DURUYOR.BIZIMKILER HENÜZ ISTEN GELMEDI.
HADI KOOOOOSSSS NE DURUYOSUN BACIMMM,CABUUUUK GEEEEEL:

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Fulya'cim,
bu corba tam benlik valla, cok severim yogurtlu bol naneli lezzetleri, ellerine saglik güzel arkadasim.
Lebeniye corbasini ben bir kez Portakal Agacindan bir tarifle yapmistim, orada ama minik köfteler yapmistim, o da güzel olmustu.

Benim dogum günü menümden en üstteki salatayi ve milföylü börekleri merak etmissin. Kisaca börekler icin normal bir köfte harci yogurduk az bir miktar kiyma ile ve bir kare milföyü dörde kesip icine bu harctan koyduk ve yanlarini kapattik hepsi bu kadar.
Salatayi da kardesim yapmisti, rendelenmis havuclar zeytinyaginda sotelenir ve yogurtlu-mayonezli karisima eklenir, iri kirilmis ceviz de sarimsakta eksik olmaz tabii ki.

Umarim tarifler hakkinda yardimci olabilmisimdir, kendim tarifleri ekstra yayinlamadigim icin böylece sana kisadan yazdim.

Selamlar ve öptüm..