SOHBET - CHAT

http://yarisma.hurriyet.com.tr/images/banner.gif" style="font-size: 11px; width: 377px; font-family: arial; height: 46px;" onclick="focus();select();" name="http://yarisma.hurriyet.com.tr/images/banner.gif" rows="3" cols="14">

http://yarisma.hurriyet.com.tr/images/banner.gif" style="font-size: 11px; width: 377px; font-family: arial; height: 46px;" onclick="focus();select();" name="http://yarisma.hurriyet.com.tr/images/banner.gif" rows="3" cols="14">

2 Mart 2008 Pazar

ÇORBA YE#32 ETKİNLİĞİ VE MAŞ ÇORBASI

Bugün size tarifini vereceğim çorba Antep' te çok meşhur bir çorbadır. Hemen hemen herkesin çok sevdiği özel bir çorbadır. Maş fasulyesinden yapılıyor. Maş fasulyesinin hücre yenileyici özelliği varmış. Aynı zamanda besleyici ve doyurucu bir çorba. Eskiden yalnızca yemek yerine bu çorbayı yer ve doyarlarmış. Lama'cığımında çorba etkinliğini düzenleyince hemen kolları sıvadım. Yapılışı çok zor olmayan bir çorba. Etkinliğe böyle bir çorbayla katılmamın sebebi ise eski çorbaların untulmaması ve hatırlanması. Tarife gelince:




MALZEMELER:

1 kase maş fasulyesi
1 çay bardağı pirinç
1 büyük baş soğan
1 kaşık antep biber salçası
1 kaşık antep domates salçası
kurutulmuş biber ve domates
su
tuz,karabiber

üzeri için:

yağ
tarhın
kırmızı biber
kara biber

YAPILIŞI:

Maş fasulyesi yıkanıp tencereye konulur. Üzerine çıkacak kadar su konur. Kaynamaya başlayınca üzerine maşın kabukları çıkmaya başlar. Onlar kevgir yardımıyla alınır. Bir yandan soğanlar yarım ay şeklinde doğranır. Maşın suyu süzülmeden doğranmış soğanlar üzerine atılır. Yıkanmış pirinç ve salçası, tuzu, karabiberi, kurutulmuş domates ve biber doğranarak içine konur. Biber ve domates iri iri doğranmalıdır.
Suyu tamamlanır ve pirinçler pişinceye kadar pişirilir. Üzerine tarhın, kara ve kırmızı biber yağda yakılarak dökülür.

16 yorum:

NİLÜFER dedi ki...

eline sağlık canım sen yaparsın da güzel olmaz mı ama resmini göremedim
börek 5 yufka üst üste konularak yapılıyor canım beşini birlikte sarıyoruz

. dedi ki...

MIS GIBI CORBA FULYACIGIMMM,ELINE SAGLIK CANIM.VALLAHI SITEN BULUNMAZ NIMET.ÖZELLIKLE CORBA TARIFLERINI YAYINLAMAN COK GÜZEL.HEMEN TARIFI AL YAP YANI.
CORBASIZ ÖGÜN OLMAYACAGINA GÖREEEE.
TATLIM IYI PAZARLAR DILERIM:)))

Betül İnce dedi ki...

Fulya'cığım,

Bu nasıl enfes bir tarif, son günlerde takıntım çorba zaten, sanki kokusu geldi. Ellerine sağlık.

Sevgilerimle.

Aymen dedi ki...

Antep te bu yemek çok yapılır ve faydası da inanılmaz fazla denir.
Ellerine sağlık fulya

Adsız dedi ki...

CANIMM. ÇORBA ŞAHAANEEEE. BAYILIYORUM DEĞİŞİK GELENEKSEL TARİFLERE. ELLERİNE SAĞLIK HAYATIM. İYİ PAZARLAR...

akasyakokusu dedi ki...

fulyacım ben tabağı alayım dedim amaçorba yapmışsın nefis görünüyor..biz maş fasulyesini dirgit yani hedikle beraber yaparız nefis tadı olur..ama maş her yerde bulunmuyor..eline sağlık canım.

. dedi ki...

FULYACIGIMMM BU ARALAR KENDIMI YORGUN HISSEDIYORUM,BIRAZ DINLENEYIM DIYORUM.BILMIYORUM HANI OLURYA INSAN YORULUNCA HALSIZ DÜSER,ISTE O RUH HALI ICINDEYIM.BIRAZ ARA VERMEK ISTIYORUM AMA,SIZLERDENDE AYRILAMIYORUM.SEVGILER CANIM BENIM.

SOFRAM dedi ki...

Canım merhaba uğrayamadığım sürede çok güzel paylaşımların olmuş, çorbalar ve sosis çok güzel görünüyor,hele de çorba kış günlerinin vazgeçilmezi, dediğin gibi maş çorbası tek başına yemek gibi doyurucu, ellerine sağlık güzelim.Sevgilerimle öpüyorum...

Adsız dedi ki...

canım emeğine sağlık harika görünüyor.Bende katılamk istiyorum vakit bulursam değişik bir çorba yapıcam.
bugün yeni tarif ekledim bakalım beğenecekmisin?

serinmavi dedi ki...

Eline sağlık canım,çok guzel görünüyor.Blogunu yeni keşfettim ve çok memnun oldum.Hemşeri sayılırız ki annem ve babam Kilis li :)

Selam ve sevgiler....

yemek dedi ki...

Canım, beni geçmişe götürdün. Ama çook geçmişe, yani çocukluğuma. Belki 20 yıl olmuştur bu çorbayı ve maşı yemeyeli. Ben en çok piyazını severim. Ama izinlerde maş almak hiç aklıma gelmedi doğrusu.:)
Ellerin dert görmesin. Geleneksel lezzetlerimizi yaşattığın için de tebrik ediyorum.

Adsız dedi ki...

Hiç denemedim ama içine eklediklerine bakılırsa son derece yararlı ellerine sağlık misss gibi olmuş

akasyakokusu dedi ki...

Fulya'cım günaydın demeye geldim canım..mutlu bir hafta dilerim.

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Çok nefiss görünüyor maş çorbası.Ellerinize sağlık

sevgiyle kal
mutlu hayırlı haftalar

Adsız dedi ki...

Fulya'cım merhaba canım
ellerine sağlık nefis bir çorba olmuş zaten antep mutfağı olurda kötü olur mu?
bu arada sosis nefiss görünüyor sevgiler...

. dedi ki...

Fulyacigimmm merhaba canim.
Öncelikle yeni haftada güzellikler diliyorum canim.Yeni tarifimi gece ekledim yattim canim,tarifin görüntüsü gibi lezzetide güzeldi.Tabiki ben güzel görüntü olsun diye patlicanli köfteleri arka kisma koydum,renkli biberler önde kaldi.Denersen seversin insallah beklerim sonucu canimcim.
Sevgiler benden:)